PIKNIK PLAC PRI BAJTI

Pod mogočnim Grintavcem tik ob hladni reki Kokri, na travniški jasi stoji prijetna lesena hiška, z namenom, da vam ponudi zatočišče pred mestnim vrvežem. Prostor je urejen in primeren za druženje s prijatelji ali družino. Prostor dovoljuje športne aktivnosti na velikem travniku, za otroške radosti so postavljena igrala in peskovnik. Za ljubitelje pohodništva je v bližini tudi nekaj poti. Tisti najbolj vroči imajo lep dostop do vode kjer se lahko v najbolj vročih dnevih tudi ohladijo. Hiša je v zaprtem delu opremljena z kuhinjo in električno razsvetljavo. Poleg objekta je pokriti žar in stranišče. Na piknik prostoru sta dva odprta kurišča, večji za druženje v krogu, manjši za kuhanje v kotlu. Parkirišče in dostop za avto sta urejena. Obstaja možnost dogovora za daljši najem, npr. taborjenje, kampiranje,...

Kaj nudimo

prostor ob reki Kokri
velik travnik za šport
goli za nogomet
lesena koča
terasa za 20 oseb
peskovnik za otroke
pokrit žar
odprto ognjišče
možnost kuhanja s kotličkom
pitna voda iz studenca
hladilnik v tomfu
kuhinja s koritom in plinskim štedilnikom
posoda in pribor
12V razsvetljava
ozvočenje (radio, bluetooth)
WC na štrbunk
parkirišče

Rekreacija

Za izkušene in tiste malo manj oz. vse, ki so željni pogledov na Kamniško Savinske Alpe so tu v Kokri izhodiščne točke na prelep mogočen Grintavec, ponosno Kočno , Kalški greben in Kokrško sedlo. Tudi malo manj opevane gore oz. lokalne destinacije omogočajo lepe pohode po gozdnih poteh.Za pot v Kamniško-Savinjske Alpe je tako ena izmed najbolj priljubljenih izhodiščnih točk gorska kmetija Suhadolnik, kjer so označene poti na Kočno, Grintovec, Skuto in Kalški greben. Vse poti večinoma vodijo mimo Cojzove koče na Kokrškem sedlu, kjer nudijo okrepčilo in ležišča.Za malo manj izkušene gornike pa priporočamo obisk številnih gorskih kmetij, kjer lahko pot začnete v dolini in se po makedamskih poteh sprehodite do kmetij, ki iz višine nudijo izjemen pogled na dolino in okoliške vrhove. Take so npr. Krems, Roblek, Kogel, Suhadolnik, Celar, Stara Povšna, itd… Višinska razlika do vseh je okoli 400m.Ostali vrhovi, ki jih lahko dosežete iz Kokre pa so: Javorov vrh, Kozji vrh, Škrbina, Zaplata, itd…Za tiste, ki so željni dodatnega znanja o zgodovini poti skozi Kokro, je bila v letu 2010 markirana z informativnimi tablami Stara tovorna pot skozi Kokro.

Reka Kokra

Kokra je alpska reka, ki izvira v Karavankah in se kot levi pritok pri Kranju izliva v reko Savo. Dolga je 34 km, njeno porečje meri 221 km2.Kokra izvira pod Virnikovim Grintavcem v Karavankah, na višini 825 mnm, zahodno od Spodnjega Jezerskega. Kokra je med grebene Karavank in Kamniško Savinjskih Alp vrezala globoko ozko gorsko dolino. Teče med Storžičem (2132 m), Grintavcem (2558 m) in Krvavcem (1853 m). Reka ima snežno-dežni režim . Pred izlivom v Savo v Kranju je v strugo konglomerata vrezala globoko sotesko. Ravnega dna v dolini Kokre je malo, v njej so le zaselki. Kmetije so na redko razporejene po pobočnih terasah, gorski pas je neposeljen. Dolina poteka prečno na različne kameninske sklade, zato se relief slikovito spreminja. Vodni padec Kokre je velik, zato pada voda čez številne skakalce in brzice. Za prebivalce doline Kokre je reka Kokra poleg mogočnih gora ena od glavnih krajevnih znamenitosti, zato ne pristajajo po vedno večjih težnjah ekonomskih lobijev, da bi jo izkoriščali le kot vir energije.Z ribiškim življem v Kokri upravlja Ribiška družina Kranj. Reka je za ribolov odprta od 1. aprila do 30. septembra. V zgornjem delu najdete predvsem avtohtono potočno postrv ter šarenko, v spodnjem delu pa tudi lipana in klena.Nakup ribolovne dovolilnice opravite lahko preko spleta na naslovu www.ribiskekarte.si. V primeru, da potrebujete vodiča ali spremstvo pa se lahko dogovorite s ribičem Primožem na tel. 040 272 206.